Docent: Petra

Zhineng Qigong-Yoga 

Zacht en aandachtig bewegen voor optimale gezondheid. Deze vorm van bewegen wordt ook wel Chinese Yoga genoemd. Het bestaat uit geconcentreerde bewegingen die zeer uitgekiend en doordacht zijn, voor het bereiken van optimale gezondheid, innerlijke rust, kalmte in uw hoofd, en een tevreden en liefdevol hart. De oefeningen worden vooral staand maar ook zittend gedaan. Ik wissel ze af met specifieke yoga-oefeningen op de mat voor de lage-rug en het bekken. Ook besteed ik aandacht aan de buikademhaling. Elke les beginnen en eindigen we met een korte meditatie. 

 

Innerlijke rust met Zhineng Qigong-Yoga

 • In Zhineng Qigong maken we geconcentreerd ronde, zachte bewegingen met ons lichaam. Zachte ronde bewegingen zijn rustgevend en ontspannend. Daarbij maken we gebruik van de zwaartekracht, waardoor we diep in ons lichaam zakken. Dit verbindt qi en geest met elkaar en met ons lichaam. Het maakt ons lichaam gelukkig en het hart zacht.
 • De ronde bewegingen kalmeren de geest en relativeren ons denken. Bovendien kan het zenuwstelsel meevloeien met elke beweging die  je maakt, waardoor je groeit in lichaamsbewustzijn.
 • Tot slot zijn zachte ronde bewegingen in staat om qi (levenskracht) te verzamelen en te cultiveren, waardoor je lichaam zich fit, uitgerust,  en energiek voelt na elke training. 

Wat doet het voor je lichaam?

 • Brengt meer zuurstof in ons lichaam
 • Verbetert ons immuunsysteem
 • Vitaliseert het skelet (wervelkolom en alle andere gewrichten)
 • Houdt centraal zenuwstelsel in balans
 • Voorziet alle interne organen van optimale qi
 • Rekt en strekt spieren en gewrichten, dit bevordert onze soepelheid en beweeglijkheid
 • Verbetert bloedsomloop, in het bijzonder in de hersenen, de armen/benen en de diepe organen
 • Houdt onze bloeddruk in balans
 • Activeert het diafragma, dit is belangrijk voor de hartspier, de buikorganen en onze  ademhaling
 • Beschermt en voedt onze longen
 • Verbetert de  spijsvertering door een betere speekselvorming (daardoor meer kliersappen in buik en essentiële vloeistoffen voor vertering)
 • Verbetert de PH-waarde van ons bloed, ons bindweefsel en onze spijsverteringssappen
 • Verbetert de werking van het lymfesysteem 
 • Ronde, zachte bewegingen maken  ons lichaam gezond, en onze geest rustig. 
 • U ontwikkelt een sterker vertrouwen in het zelfherstellende vermogen van uw lichaam

 

Wat doet het mentaal en emotioneel? 

 • Laat energie stromen
 • Helpt op een zachte manier emoties te verwerken (door het werken met de meridianen)
 • Kalmeert en concentreert de geest
 • Voelen van uw hele lichaam… meer en meer uw eigen kern vinden is het gevolg
 • Uw kern vinden brengt intense tevredenheid 
 • Energievoorraden onderhouden
 • Verbetert de slaap
 • Loslaten van gevoelens en gedachtepatronen je niet langer dienen
 • Nieuwe harmonie en gezondere gedachtepatronen volgen

 

Voor wie is het geschikt? 

De simpele en  makkelijk aan te leren vloeiende bewegingen zijn geschikt voor gezonde en zieke mensen. Voor jong en oud. Voor iedereen die iets goeds terug wil doen voor zijn/haar lichaam. Voor mensen die behoefte hebben aan rust, ontspanning, en een betere balans. Voor iedereen die zijn/haar lichaam beter wil leren kennen en gezondere keuzes wil maken. 

Grondlegger dr. Pang Ming

Sinds zijn zesde jaar beoefende dr. Pang Ming Qigong, T’ai Chi en Martial Arts bij 19 grootmeesters. Hij was westers en oosters opgeleid arts en tevens sterk geïnteresseerd in filosofie, psychologie en sociologie. Hij heeft verschillende Daoïstische en Boeddhistische teksten onderzocht en de link gelegd naar de Oosterse bewegingsleer Qigong met als basis zijn Westerse en Chinese medische achtergrond.

In het begin van de tachtiger jaren creëerde Dr. Pang Ming Zhineng Qigong. Deze vorm is simpel en enorm effectief. Van 1991 tot 1995 richtte hij het Huaxia Zhineng Qigong Centrum op. In dit centrum zijn meer dan 300.000 patiënten behandeld (Dr. Pang Ming noemde ze studenten) – zonder medicatie en operaties, enkel met Qigong. Het herstelpercentage was meer dan 95% – het complete helingspercentage 15%.  Alle patiënten trainden dagelijks een maand lang zeer intensief.  Er zijn meer dan 3000 onderzoeken gepubliceerd in China over de bijzondere resultaten van Zhineng Qigong.

In 1998 was Dr. Pang Ming de eerste persoon die een certificaat van waardering ontving van het Departement van Sport en Gezondheid. Van de elf onderzochte Qigong vormen is Zhineng Qigong de enige erkende door de Chinese overheid.

In 2001 is het Huaxia Centrum in China gesloten wegens de problemen van de overheid met Falun Gong (een van de 11 vormen van qigong). Alle vormen van Qigong waar meer dan 50 mensen samenkwamen moesten gestopt worden. In het Centrum waren duizenden mensen en aangezien er geen uitzondering gemaakt werd, moest het Huaxia Centrum helaas dicht.

Dr. Pang Ming is nu met pensioen en geeft geen les meer. Er zijn nu vele Zhineng leraren over de hele wereld te vinden met ieder zijn eigen interpretatie van het werk van Dr. Pang Ming. Petra heeft les gehad van een aantal van een van deze leerlingen van dr. Pang Ming. 

Zhineng Qigong – voor een optimale ondersteuning van uw gezondheid! 

 

Qi reacties

Door de Zhineng Qigong oefeiningen wordt uw lichaam gereinigd. De afvalstoffen verlaten het lichaam – mentaal of lichamelijk, of allebei. Dit kan gepaard gaan met hoofdpijn, diarree, koorts, prikkelbaarheid, huilbuien. Zie dit als een positief teken: uw lichaam reageert erop en het heeft effect, u maakt uzelf als het ware  los van oude rommel en balast. We noemen dit de Qi-reacties.

Het kan ook zijn dat er tijdelijk meer pijn optreedt in reeds pijnlijke gewrichten. Omdat de qi gaat stromen voelt u de pijn beter. Qigong leraren zeggen dat we blij moeten zijn wanneer dit optreedt: u kunt er dan zeker van zijn dat de qi de blokkade bereikt heeft en aan het oplossen is.

U kunt ook pijn gaan voelen waar eerder geen pijn was, of merken dat oude klachten weer even terugkomen, dit zijn Chinees gezien aanwijzingen dat de qi de blokkades oplost en dat de energie weer vrij kan stromen

Het advies is in al deze situaties is: ga door deze periode heen en voel de verandering van uw lichaam. U kunt gewoon doorgaan met de oefeningen, zelfs al zou u ze alleen maar visualiseren. Wees echter altijd wel alert en gebruik uw gezonde verstand. 

Bij twijfel of onzekerheid, neem gerust contact met mij op (06) 23 557609 of info@yoga-hardenberg.nl 

 

De 8 zinnen waarmee we elke les starten:

Je hoofd is bij de blauwe hemel en je voeten zijn diep geworteld in de aarde.

Ontspan je lichaam en laat je geest zich uitbreiden.

Wees rustig van binnen en respectvol van buiten

De geest is helder, en de houding bescheiden.

Zo worden je gedachten stil.

Met je aandacht reik je uit naar het oneindige universum.

Het licht van dit universum schijnt diep in jouw lichaam.

Je hele lichaam is in harmonie met qi, in harmonie met levenskracht.

Wil je meer weten of je opgeven voor de les?

Bel of app Petra op (06) 23 557609 of stuur een mailtje naar info@yoga-hardenberg.nl