Een uur Yoga Nidra staat gelijk aan vier uur slaap!

Docent: Petra

Yoga Nidra

Het woord ‘Nidra’ betekent ‘slaap’. Yoga Nidra is een meditatieve techniek uit India, waarbij ons bewustzijn tussen slapen en waken in zit. Je lichaam ontspant, je geest en je hart kalmeren en je hebt toegang tot je intuïtieve, diepere, ware Zelf. Yoga Nidra verlaagt fysieke, mentale en emotionele stress of onrust. 

Deze les is een heerlijke combinatie van geleide meditatie, mindfulness en ademoefeningen. Je ligt ontspannen op je matje, onder een dekentje en laat je door mijn woorden gefocust meenemen op reis door je lichaam of je leven.

Yoga-Nidra ontspant op een diep niveau, brengt veerkracht, helderheid en innerlijke kalmte. Het verkwikt lichaam en geest, en: je slaapt er heerlijk op.

Een uur Yoga Nidra staat gelijk aan vier uur slaap!

Yoga Nidra is een meditatieve vorm van yoga waarbij je stil ligt op een matje. Er worden geen yoga-oefeningen of yoga-strekkingen gedaan. Het is geschikt voor iedereen die een moment van rust en ontspanning zoekt. 

De enige zintuigen die tijdens de Yoga Nidra actief blijven, zijn het voelen en het luisteren. Dit proces waarin de overige zintuigen op non-actief worden gesteld, brengt je in een diepe ontspanning, waarna je je fitter, meer verfrist, helder en met name kalm voelt. 

Onze huidige maatschappij kenmerkt zich door snelheid, verplichtingen, eisen, en competitiegedrag. Daarnaast worden we bijna 24 u per dag blootgesteld aan informatie via mobiele telefoon, internet, radio, televisie, reclame, e-mails en kranten. Onze zintuigen en ons zenuwstelsel kunnen hierdoor overprikkeld en zelfs oververmoeid raken. De gevolgen ervan kunnen zijn: onvoldoende uitgeslapen gevoel na de slaap, hoofdpijnklachten, onrustig gevoel, vermoeidheid, hormonale en hartritmestoornissen. 

Is dit herkenbaar voor jou, dan kan Yoga Nidra een grote ondersteuning zijn. Yoga Nidra kalmeert niet alleen lichaam en hart, het verheldert ook de geest. Je ervaart meer overzicht en minder chaos, meer afstand en minder paniek.  

 

Wat doet Yoga Nidra?

Yoga Nidra werkt verlichtend en ondersteunend bij o.a.: 

 • Stressklachten
 • Hoge bloeddruk
 • Hart/vaatziekten
 • Gewrichts- en spierpijnen
 • Longproblemen
 • Migraine/hoofdpijn
 • Angsten

 

Hoe ziet een les eruit? 

De Yoga Nidra les duurt circa 50 minuten

 • Je ligt op een matje op de grond, onder een deken of kleed. Je lichaam beweegt niet, zorg dus voor warme kleding/sokken.
 • Het beste is Yoga Nidra te beoefenen op een nuchtere maag – in iedergeval 1,5 u na het eten.
 • Het is de bedoeling om gedurende Yoga Nidra niet in slaap te vallen. Mocht je echter wel in slaap vallen, geen zorgen. Het proces gaat gewoon door; je oren blijven namelijk de geluiden registreren.
 • Als je weet dat je makkelijk in slaap valt, dan kun je vooraf enkele dynamische oefeningen doen (zoals Zhineng Qigong), of een koude douche nemen of, als je op de vloer ligt, de rechter onderarm omhoog tillen totdat deze een hoek van 90 graden vormt met de bovenarm. De elleboog blijft op de vloer. Op het moment dat je in slaap valt, valt de onderarm naar beneden en word je wakker!

 

Tijdens de beoefening van Yoga Nidra 

 • Kun je je bewust worden van onbewuste oude indrukken of herinneringen van gebeurtenissen
 • Omdat de stadia van Yoga Nidra zo zijn bedacht dat ze een diep niveau van ontspanning brengen, is er geen fysieke, emotionele of mentale reactie, mocht dit gebeuren
 • Zodra zulke indrukken of herinneringen het bewuste niveau bereiken, zal elk effect (fysiek, emotioneel of mentaal) worden geneutraliseerd; ze blijven in de ‘archieven’ van onze onbewuste geest, maar hebben niet langer het vermogen om ons gedrag, gemoed of bewustzijn te beinvloeden. 

 

Leer hoeveel plezier je beleeft aan het begrijpen van je eigen lichaam en je eigen ziel. Ervaar de vreugde die diepe ontspanning brengt. Eenmaal begonnen, wil je waarschijnlijk geen dag of week meer zonder! 

 

Wil je meer weten of je opgeven voor de les?  

Bel of app Petra op (06) 23557609 of stuur een mailtje naar info@yoga-hardenberg.nl