Luisteren naar je lieve lijf
Je lichaam geeft voortdurend signalen af over hoe het met je is. Leren luisteren naar die signalen kan nog best een uitdaging zijn, zeker in een maatschappij waarin we vooral hoofdwerk verrichten. Dan is er minder contact met je lichaam, en hol je jezelf vaak voorbij.
Hoe kun je meer aandacht hebben voor de signalen van je lichaam?
Hier zijn 18 tips:
1. Lichaamsbeweging
Maak elke dag tijd voor wat lichaamsbeweging. Dit kan je helpen om beter te luisteren naar de signalen die je lichaam je stuurt en om te begrijpen wat je lichaam nodig heeft.
2. Gezonde voeding; voedingsdagboek
Het lichaam reageert op wat we consumeren. Luister naar hoe je lichaam reageert op verschillende voedingsmiddelen en dranken en pas je dieet dienovereenkomstig aan. Door het bijhouden van een voedingsdagboek, en hoe je je fysiek en mentasl/emotioneel voelt, kun je hierin patronen herkennen in hoe je lichaam reageert op verschillende voedingsmiddelen.
3. Rust en herstel
Geef je lichaam voldoende tijd om te rusten en te herstellen. Als je vermoeid bent, is dat een teken dat je moet rusten. Als je prikkelbaar bent, geïrriteerd of gespannen ook. Rust, herstel en opbouw zijn essentieel voor lichaam, ziel en geest.
4. Ademhalingsoefeningen
Ademhalingsoefeningen kunnen je helpen om je meer bewust te worden van je lichaam en om te luisteren naar de signalen die het geeft. Door bewust te ademen en te focussen op je ademhaling, raak je meer afgestemd op je lichaam en zijn behoeften. Met de adem kun je ook meer ontspanning en minder pijn bereiken.
5. Mediteren
Meditatie kan je helpen om je geest tot rust te brengen, zodat je beter kunt luisteren naar de signalen van je lichaam. Je hoofd is leger en rustiger, wat ’t luisteren makkelijker maakt.
6. Yoga
Yoga kan je helpen om je lichaam en geest in balans te brengen. Het kan je ook helpen om meer in contact te komen met je lichaam. Om te voelen hoe ’t is, waar de spanning en de ontspanning zit.
7. Stressmanagement
Stress kan een grote invloed hebben op je lichaam. Leer manieren om stress te beheren en te verlagen, op een manier die ’t beste bij je past. Lezen, wandelen, mediteren, breien, sporten, muziek, spelletjes doen. Leer ook luisteren naar de manieren waarop je lichaam op stress reageert.
8. Regelmatige medische controles
Ga regelmatig naar de dokter voor routineonderzoeken. Dit kan je helpen om problemen vroegtijdig op te sporen en om beter te begrijpen hoe je lichaam functioneert.
9. Tijd in de natuur doorbrengen
Tijd doorbrengen in de natuur kan je helpen om je meer verbonden te voelen met je lichaam en om te luisteren naar de signalen die het je geeft. Buiten zijn, in ’t groen, met alle geuren en kleuren ontspant ons hele systeem.
10. Dankbaarheidsdagboek
Schrijf elke dag op waarvoor je dankbaar bent met betrekking tot je lichaam. Dit kan je helpen om meer waardering te hebben voor je lichaam en om nog beter te luisteren naar wat het nodig heeft.
11. Dagelijkse Mindfulness
Probeer elke dag een paar minuten stil te zitten en focus je op de signalen die je lichaam je geeft. Het kan nuttig zijn om te beginnen bij je tenen en langzaam omhoog te werken, je bewust te zijn van elke sensatie die je voelt. Dit brengt rust in Lijf en hoofd.
12. Bewegingsroutine
Door dagelijkse beweging of oefening kun je je lichaam beter leren kennen. Je kunt merken wanneer je lichaam zich goed voelt en wanneer het moe of gespannen is.
13. Ontspanning en slaap
Zorg voor voldoende slaap en plan regelmatig tijd in voor ontspanning. Dit zal helpen om stress te verminderen en geeft je lichaam de tijd om te herstellen.
14. Luister naar je intuïtie
Soms is er geen wetenschappelijke verklaring voor wat je voelt. Luister naar je buikgevoel; het is een sterke indicator van wat goed voor je is.
15. Ontspanningstechnieken
Technieken zoals yoga en meditatie kunnen helpen bij het verhogen van de lichaamsbewustzijn en bij het leren luisteren naar je lichaam.
16. Bodyscans
Dit is een mindfulness-oefening waarbij je je aandacht op verschillende delen van je lichaam richt en opmerkt hoe ze aanvoelen. Dit kan je helpen om meer in contact te komen met je lichaam en om de signalen die het je stuurt te herkennen.
17. Dans
Zet muziek op en beweeg op een manier die goed voelt voor je lichaam. Dit kan een leuke manier zijn om je bewust te worden van hoe je lichaam aanvoelt. Waar het stof is of soepen beweegt.
18. Lichaamsgewaarwording schrijfoefening
Neem elke dag een paar minuten de tijd om op te schrijven hoe je lichaam aanvoelt. Dit kan je helpen om patronen te herkennen in hoe je lichaam op verschillende situaties reageert.
Welke punten kun je de komende tijd meer aandacht geven?